Wino korkowe

Wino korkowe

wino korkowe





To, że wino jest zamknięte korkiem nie znaczy, że jest korkowe. Wtedy jest zakorkowane. A korkowe jest wtedy, gdy jest po prostu zepsute, uszkodzone. Wino korkowe to wino z wadą, które mamy prawo reklamować (co powinno mieć miejsce w każdej restauracji, w sklepie może być nieco trudniej, jednak również jest to możliwe szczególnie w sklepach specjalistycznych).

Co więc oznacza wino korkowe?

To wino, które zepsuło się np po kontakcie ze związkami chloru używanymi przy produkcji lub też z innego powodu.

Jak rozpoznać wino korkowe?

Pachnie bardzo intensywnie nieprzyjemnie przypominając mokry karton, mokry korek, stęchliznę, zepsute ziemniaki. Powodem jest trójchloroanizol.

Wino korkowe nie jest niezdrowe lub niebezpieczne (choć nie zaleca się go spożywać) jest po prostu niedobre. I teoretycznie można je wypić pytanie tylko po co?

Przed tą najczęstszą wadą zapobiega w 100% zakrętka zamiast korka 😉

Obok wina korkowego ciężko przejść obojętnie, ciężko go nie rozpoznać. Ale życzymy Wam jak najmniej takich przeżyć