Jakie wino do ryby?

Jakie wino do ryby?

jakie wino do ryby




Łączenie wina i potraw to dość trudna sztuka i oczywiście to wszystko zależy. Bardziej od sposobu podania niż od samej ryby de facto bo czym innym śledź po żydowsku a czym innym śledź w śmietanie. Pamiętać należy, że wino ma podkreślać smak potrawy, a nie go dominować. I nie koniecznie do ryby białe! Czasami warto poeksperymentować.

Wino do smażonego karpia

Karp to dość tłusta ryba więc potrzebuje cielistego wina, niekoniecznie bardzo kwasowego, z nutą beczkową raczej niż bogatym bukietem owocowym
Proponujemy:
Beczkowane Chardonnay na przykład takie:

  • Inzolia
  • Regia Colheita
  • A nawet Pinot Noir

Wino do śledzia w śmietanie

Do śledzia potrzebujemy wina, które poradzi sobie z solą ale i cebulą. Chyba najlepszym rozwiązaniem wydaje się być riesling lub pinot Grigio albo muscadet
Polecamy więc:

  • Pinot Grigio
  • Muscadet

Wino do łososia pieczonego

Łosoś jest bardzo wdzięczny do łączenia z winem, bo to ryba, do której w zależności od sposobu przygotowania możemy dobrać wiele win.

Polecamy szczególnie:

  • Różowe wytrawne, niezbyt owocowe wina
  • Prosecco
  • Cavę

Wino do ryby w galarecie

Do galarety proponujemy białe, średnio ciężkie, kwasowe wina:

  • Loios
  • I gelsi bianco
  • wina z Verdejo